Web Tasarım

Web Tasarım Uygulama

İnternet sitesi Tasarım ve Geliştirme

İnternet sitesiWeb SayfasıWeb sitesi…veya siz nasıl isimlendirmek isterseniz…
Son zamanlarda her an her yerde artık karşımıza çıkan terimler yukarıda saydıklarımız. Artık olmazsa olmazlar arasında yerini alan bir yüz internet siteleri. Peki nedir, ne işe fayda, ne gibi kazançlar sağlar, nasıl yapılır,nasıl yaptırılır…ve benzeri sualler…
Bu benzeri sualleri da saymaya kalkarsak kişiden kişiye göre bir çok yeni sual ve bir çok yanıt sayabiliriz fakat bu kadar düzensizlik arasında gelin biz bir İnternet sitesi ne gibi artılar sağlar ondan söz edelim.
Artık hemen hemen her hanede bir bilgisayar ve internet bulunmakta. Hemen hemen herkes internet ve internet siteleriyle bir şekilde etkileşime geçmekte. O yüzden web sayfasına kısaca dünyaya açılan yeni bir pencere olarak bakmak bizce en güzel bakış açısı olacaktır.
Şimdi kendinizi bir pencerenin önünde hayal edin ve gözlerinizi kapatın. Dışarıda milyonlarca insan var. Ve sizin bu pencere sayesinde milyonlarca insana erişme olanağınız olduğunu hayal edin… Evet aslında bu kadar kolay…
Tabi her güzel şeyde  olduğu gibi bununda bazı püf noktaları var. İnternetin her geçen gün akılalmaz bir hızla yaygınlaşması; internet sitelerinin sayısında ki artışı da önlenemez bir hale getirdi. bu artışın getirdiği rekabette Web Tasarım da bir çok yeni teknoloji ve yeniliği de beraberinde getirdi. İşte bu yüzden bir İnternet sitesi yaptırmadan önce kesinlikle profesyonel destek almak rekabetin getirdiği zorunluluklardan biri haline geldi. İnternetin bu kadar geniş ve erişilmesinin kolay olması ve internet sitelerindeki artış seçenekleri artırdı. bu artış da bir çok internet sitesinin arkada başka bir deyişle geri tasarıda kalmasına kapı araladı.
Artık bir web sayfasına sahip olmaktan ziyade arama motorlarında görünür, kullanıcıların daha kolay erişebildikleri web sayfasına sahip olmak gerekmektedir. Bundan sonraki başlıklar altında Bir İnternet sitesine sahip olmadan önce nelere dikkat etmeli ve hangi standartları  göz önünde bulundurmalıyız; tek tek izaha çalışalım.


By Unknown on 7 Mart 2017 Salı | A comment?

Arama motoru optimizasyonu

Arama motoru optimizasyonu, emeli internet sitelerinin, arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek amaçlanan aramalarda yükseltilmesidir. İngilizcede ve Türkçede kısaca SEO (Search Engine Optimization) olarak dile getirilmektedir. Bununla beraber arama motorları, arama neticelerini listelerken algoritmik bir yapı kullanmaktadır. Bu yüzden web geliştiricileri; yazmış oldukları sayfaları bu detaya dikkat ederek oluştururlar. İnternetin ekonomik manadaki gücünün artması neticesinde hızla yaygınlaşmaya başlamıştır.

SEO işlemleri

İnternet sitesine yapılacak işlemler, SEO uzmanları tarafından site içi ve site dışı olmak üzere iki istikametli olarak değerlendirilir.

Site içi SEO

Arama motorlarının sitenizi daha iyi tarayabilmesi ve anlaması yerine kimi teknik tertip etmelerin yapılması gerekmektedir. Site içerisinde yapılan teknik tertip etmelere site için seo "on-page seo" denilmektedir. Site içi tertip etmeler; arama motorlarının siteyi düzenli bir şekilde okumalarına ve anlamlandırmasına yardımcı olur. Arama motorları; rastgele bir siteyi muhtevası ile değerlendirirken kullanıcı tecrübenini gözönünde bulundurur ve algoritmasını o tecrübelere paralel olarak oluşturur. Zati arama motorlarının en büyük emeli da kullanıcıların istediği neticeleri onlara sunmak.
Site içi SEO, tüm sayfa ve kategorilerin SEO uyumlu olarak arama motorlarına anlamlandırılma işlemleri yapılmaktadır. Bu sayede kullanıcılar arama motorlarında hedef kelimeleri ile ilgili en kaliteli muhtevaya erişmiş olurlar.
Site içi SEO işlemlerine örnek olarak "W3C Geçerlemesi, robots.txt, uygun başlığın kullanılması, görsellerdeki çözünürlük kalitesi, alan isimi (domain) uygunluğu, özgün muhteva, site hızı" gibi metodlar gösterilebilir.

Site dışı SEO

Site dışı SEO yapmak için çok sayıda değişik teknikler vardır. En popüler olanları ise sitenin kaliteli ve yüksek backlink sayısına sahip olmasıdır. Backlink, bir internet sitesinin diğer bir siteye verdiği linktir. Ancak başta Google olmak üzere tüm arama motorları; manipüle edilmiş backlinklere karşıdır. Bunun nedeni, backlinklerin arama motorları nezdinde bir referans olmasıdır. Dolayısıyla arama motorları, yapay bir referansı kabul etmeyecektir. Bu bağlamda internet sitesine gelen backlinklerin gerçek kullanıcılar tarafından sahiden verilmesi gerekmektedir. Bunun gerçekleştirilmesi de kaliteli ve insanlar tarafından sahiden beğenilen internet sitesi yapmak ve bu internet sitesinde alaka çekici muhtevalar yayınlamaktır. Bu sayede insanların sitenize backlink vermesini sağlayabilirsiniz.
Backlinkler dışında arama motorları; kullanıcı tecrübelerini göz önünde bulundurarak web dünyasındaki bir hayli sinyalden istifade eder ve algoritmalarını bu sinyaller ile dayandırır. Sosyal medyadaki etkinlik, marka bilinilirliği gibi bir hayli etken de arama motorlarının dikkat ettiği alanlardır. Dolayısıyla bu alanlardaki etkinliğe de ehemmiyet verilmelidir.

Black Hat SEO

Çeşitli onaylanmayan metotlarla arama motorunun çalışmasını manipüle ederek bir sitenin alakalı veya hedef anahtar kelimede öne çıkmasını sağlamaya çalışma işlemidir. Metotlardan bazıları aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir.
  • Anahtar kelime yığınları
  • Çıkış sayfaları
  • Bilgisayar tarafından otomatik yazılan sayfalar
  • İkiz sayfalar
  • Küçük yazılar
  • Görünmez yazılar
Black Hat SEO teknikleri, onaylanmayan yollar olduğu için; Alan isiminin tamamiyle veya kısmen indekslerden çıkarılması ile de sonuçlanabilmektedir. Google kalite yönergelerini ihlal eden siteler manuel işlemler cezasına maruz kalmaktadır. Katma değeri düşük veya tam spam cezası uygulanmaktadır. Kalite yönergelerini ihlal eden siteler ekseriyetle, google dizinlerinden kalıcı olarak uzaklaştırılmaktadır.

Sık yapılan SEO hataları

Anahtar kelime seçimindeki yanlışlıklar
Anahtar kelimeler site ile ilgili olmalı ve sitede o kelimeye yoğunluk gösterilmeli. Doğru anahtar kelimeler üzerinden backlink çalışması yapılarak sitenin yükselişe geçmesi sağlanmalı. Anahtar kelimelerin içeriklerde mübalağa edilmesi spam gibi görülebilir. Ancak eksik anahtar kullanımı da sitenizin aramalarda çıkmamasını sağlar.
Yanlış site başlığı seçimi
En sık yapılan SEO hatası site başlığı seçiminin önem vermemesi konusunda. Siteye ait <title> Sayfa Başlığı </title> yaftasının boş bırakılması SEO açısından oldukça kötüdür. Arama neticelerinde çıkmak için bu tag doldurulmalıdır. Site başlığına resim konması arama motorları tarafından görünürlüğü engeller.
Javascript menü kullanımı
Javascript, menüler google arama motorlarında okunmaz ve indexlenmez. Bu vaziyette sitenizin sayfaları aramalarda görünür değildir. Menüdeki sayfa linkleri sitemap dosyasında belirtilirse bu SEO hatası nebze de olsa yenilebilir.
Muhtevanın aktüel olmaması
Siteyi aktüel tutmak ve savsaklamamak ele geçirdiğiniz sırayı düşürmemek adına önemli. Her gün belirli sayıda yazı yazarak sıranızı savunmalı veyahut öne çıkarmalısınız.
Spam Backlink
Aşırı backlink alımı alınmamalı. Sadece site ile konu bazlı örtüşen sitelerden backlink almak tesir sağlar. Yeni siteler ağır ağır backlink almalı, özgün içeriklerle üst sıralara yerleşmelidir. Aşırı backlink sitenizin SandBox’a girmesine kapı aralayabilir.

SEO hizmeti

SEO çalışması ufak çaplı iş yerleri için özel bir çalışan alınamayacağından dolayı genelde dışarıya yaptırılır, aslına bakılır ise büyük firma, kuruluşlarda da genellikle SEO Çalışması, Sektörde SEO Hizmeti veren SEO Firmalarına yaptırılır ve bunun için Kuruluş içerisinde birkaç SEO Uzmanı bulundurup raporları inceletir.
SEO hizmeti ile bir internet sitesinin arama motorlarına en uygun ve kaliteli şekilde yayın yapmaları sağlanır. SEO hizmetleri ile gereksiz ve kötü yayın yapan internet siteleri arama motorlarından arındırılmış olurlar.

Tarihçe




seo wallpaper ile ilgili görsel sonucu

Bu kavram, öncelikle 2006 seneninde Rohit Bhargava tarafından ortaya atılmıştır. 2006 seneninde yazdığı yazısında Rohit, sosyal medya optimizasyonundan söz etti ve 5 maddelik bir liste yayınladı.[1][üçüncül kaynak ihtiyaç duyulan] Bu yazı; dijital pazarlamacılar tarafından fazlasıyla tartışıldı ve dikkat çekti. Daha sonra çeşitli kişilerce bu liste genişletilerek 16 maddelik bir liste oluştu. İlk yazısının yayınında 4 sene sonra Rohit, yayınladığı 5 maddelik listeyi revize ederek değiştirdi. Sağ tarafta Rohit’in 5 maddelik listesi bulunmaktadır :
Liste görselinde geçen kelime manası,
  • Mashup : Bir veyahut daha fazla kaynaktan API ve benzeri servisler tarafından ham dataları alarak, dataları yeni bir forma dönüştürerek hizmet veren internet siteleridir. Sözgelişi, merkez bankası sitesinden döviz kurlarının XML formatında alınarak yeni bir tasarım içinde sunularak oluşturulan internet sitesi, bir "mashup"tır.

Optimizasyon süreci

Optimizasyon sürecine ait mertebelerin bazıları aşağıda sıralanmıştır.
  • Statik IP
  • W3C geçerlemesi
  • Link yapısının ve kategori kurgusunun yapılması
  • LSI tekniği ile eşdeğer içerikli kelimelerin içeriğe yansıtılması
  • Sayfalara uygun başlıklar seçilmesi (Title)
  • "robots.txt" dosyasının kullanımı
  • Meta yaftaların kullanımı
  • Breadcrumbs (Ekmek Kırıntısı) kullanılmalı
  • Canonical Url yapısının kullanılması
  • Mobil uyumluluk
  • İçeriğin özgün olması (başka sitelerden kopyalanmamış olması)
  • Site içi dolaşımın tertip etmesi
  • Sitenin içeriği ile ilgili başka sitelerden irtibat toplanması
  • Sitenin seçilen anahtar kelimelerin site içeriğindeki yoğunluğunun belirlenmesi
  • Arama motoru örümceklerinin siteyi daha hızlı taraması için site haritası oluşturmak
  • Alakalı anahtar kelimeleri kalın veya italik şekil gibi özellikler kullanarak önplana çıkarmak
  • Tablo düzeni ile tasarlanmamış, CSS tabanlı sitelerin oluşturulması
  • Bir sayfadaki link sayısının 100'ün altında tutulması
  • Resim alt yaftalarının muhteva ile uyumlu hâle getirilmesi
  • Site açılış hızına direk tesir edebilecek unsurların gözden geçirilmesi
  • Kullanıcı arkadaşı url yapısı seçenek edilmesi
  • Sitedeki tüm metinlerin site geneli ile uyumlu olması
  • "404" sayfalarının çalışan bir sayfaya yönlendirilmesi
  • Site için mahalli uzantılar kullanmak
  • Sitede güvenlik sertifikası kullanmak
  • Site için Favicon görseli kullanmak
  • Sitenin muhteva-kod oranı
  • Sitenin aktüel muhteva ile beslenmesi
  • Sitede kullanılan resimlerin özgün olması
  • Sitede kullanılan resimlere yükseklik ve genişlik değeri atanması
  • Sitenin barındırıldığı sunucunun mahalli olması (mahalli arama neticeleri amaçlandığında geçerlidir)
  • Sitenin sosyal medyada bilinirliğini arttırmak
  • Site içinden, otoriter sitelere Dofollow veya Nofollow yaftaları ile işaretlenmiş link çıkışları vermek
  • Siteyi çeşitli nedenlerle oluşabilecek muhtemel yayın kesintilerinden savunmak
  • Bir site ile ziyaretçiler arasında karşılıklı alışverişe dayalı bir ilişki oluşturmak
  • Gereksiz Javascript kodlardan (kullanıcının muhtevaya odaklanmasını kesen uygulamalardan) siteyi arındırmak
  • Google Insights puanlamasında mobil ve masaüstü olmak üzere iki alanda da 70 üzeri puan ele geçirmek
  • Anahtar kelime yoğunlu

Alan isimi seçimi

Arama motoru optimizasyonu çalışmasında 'domain'in oldukça büyük tesiri vardır. Ancak anahtar kelime domain olması koşul değildir. Şayet marka isminde bir domain seçimi yaptıldı ise sektör ile ilgili anahtar kelimeler arama motorlarında görünmektedir. Bu etkenler:
  • Alan isiminin uzun müddetten beri kaydedilmiş olması
  • Alan isiminin alakalı anahtar kelimeleri içermesi veya yayın yapılan sektör ile ilgili olması
  • Alan isiminin bir internet sitesi ile yayında olması ve yeterli bilgi ve muhtevası taşıması

Terimler

  • SEO: Arama Motoru Optimizasyonu.
  • Onpage: Sitenin ilk sayfası üzerinde yapılan anahtar kelime odaklı iyileştirmeler için kullanılır.
  • Pagerank (PR): Google’ın sayfalara verdiği sayısal değer. / Yeşil çubuktaki sayı.
  • Pagerank Aktüellemesi: Google’ın sayfa değerlerini takriben 3 ayda bir yenilemesi / Yeşil çubuktaki sayının belirli aralıklarla aktüellenmesi.
  • Backlink: Başka sitelerden, size verilen irtibat, köprü, link. / Pagerankın temel taşı.
  • Trustrank: Sitenin arama motorları üzerindeki güvenilirliğine verilen puan.
  • Outlink: Sizin başka sayfalara verdiğiniz irtibat, köprü, link.
  • Link Değişimi: Karşılıklı link alışverişi / linkleme.
  • Google Dance: Google mühendislerinin yaptığı algoritmalar üzerindeki güncellemelerden dolayı sıralamalarda olan dalgalanmalar.
  • Metatag: Web sayfasını Google'a tanıtırken kullanılan kodlar.
  • Sandbox: Google'ın, optimizasyon uygulamalarında yasadışı yolları seçenleri cezalandırması.
  • Filtre: Google'ın sandbox ya da ban cezalarından önce verdiği ufak sıralama kayıplarının oluştuğu ceza türü.
  • SEF: Açılımı, "Search Engine Friendly" şeklindedir. Sayfa linkini anahtar kelimelerden oluşturmayı amaçlar.
  • Google Panda: Google, bu uygulaması ile web sitelerini belirli kriterlere göre sınıflandırır. Bu sınıflandırma neticesinde çıkan neticelere göre de sitelere arama neticelerinde yer verir.
  • Search Engine HiddenSaklı Arama Motoru optimizasyonu.
  • Adsense: Google’ın webmasterlara sunduğu bir reklâm sistemidir. Sayfa içeriğine göre reklâm konulur; tıklanma oranı arttığı için tercih edilir.
  • Adwords: Google Adsense’in reklâm verenlere yönelik bölümüdür. Fiyat karşılığı reklâmınızı adsense kullanıcısı sitelerinde yayımlatabilirsiniz.
  • Spam: Arama neticelerinde yükselme ele geçirmek için içeriklerin ve anahtar kelimelerin yüksek sayıda yinelenmesidir.
  • Link Tarlası: Link değişimlerinin mübalağa edilmesi neticesi onlarca linkin bulunduğu sayfa/site.
  • Fake PR: Pagerank değerinin düzmece olması. Sözgelişi; gerçek pagerank değeri 2 olan bir sitenin, pagerank değeri 6 olan sitenin pagerank değerini kendine kopyalaması.
  • SMOSosyal Medya Optimizasyonu
  • Referans Link: Başkalarının sizin linklerinizi diğer kaynaklarda referans olarak göstermesi.
  • Orantılı Backlink: Siteye oluşturulan irtibatların, orantılı bir şekilde alt sayfalara da oluşturulması.
  • Hacklink: Bir web sitesinden, site yöneticisinin haberi olmadan yasadışı yollarla link alınma işlemidir.
  • Disavow: Web sitesine gelen zarar veren backlinkleri reddetme metodudur.
  • Robots.txt: Arama motoru botlarının web sitesinde hangi dizinlere ulaşıp ulaşamayacağını belirleyen komut dosyasıdır.
  • Sitemap: Arama motoru botlarının siteyi tam manasıyla dolaşması için oluşturulan site haritasıdır.
  • Off page: İç SEO işlemlerinin bitirmesiyle, çalışmalara dışarıdan alınan backlinkler, sosyal medya kullanımı ve daha birçok harici işlemlerdir.
  • Keyword Density: İç SEO çalışmalarında kullanılan, anahtar kelimenin yoğun kullanılması işlemidir. Anahtar kelime yoğunluğu arttıkça, web sitesinin anahtar kelimedeki otoritesi artar.

By Unknown | A comment?

SEO


SEO (Search Engine Optimization), yani Arama Motoru Optimizasyonu, arama motorları için yapılan tüm iyileştirme çalışmalarına denir. SEO ile amaçlanan, websitesini arama motoruna uygun şekilde düzenleyerek sitenin arama motoru açısından değerini yükseltmek ve dolayısıyla üst sıralara çıkıp daha fazla ziyaretçiye ulaşmaktır. Arama Motoru denince ise insanların ilk olarak aklına Google gelmektedir. Googlearama motoru açık ara farkla şu an dünyanın en çok kullanılan arama motorudur. Google, yüzde 63.8 gibi yüksek bir kullanım oranına sahiptir. Aşağıdaki grafikten 2013-2016 yılları arası dünya geneli arama motoru kullanım oranlarını görebilirsiniz: Türkiye'de Arama Motoru Kullanım Oranları Türkiye'de arama motoru kullanım oranları dünya geneline göre biraz farklılık göstermektedir. Ülkemizde Bing, Yahoo, Ask.com ve AOL kullanım oranları yüzde 1'in altındadır. Google, yüzde 88'lik bir kullanım oranı ile 1. sırada olup bunu yüzde 9 kullanım oranı ile Yandex takip etmektedir. SEO Neden Önemlidir? Websitenizin belli kelimelerde arama motorlarında üst sırada olması en işlek caddede mağazanızın olmasından bile daha değerlidir. Örnek vermek gerekirse internet üzerinden parfüm satın almak isteyen bir kişi arama motoruna "parfüm, parfüm al, parfüm çeşitleri" gibi kelimeler yazıp aratacaktır. Çıkan sonuçlardan ise yüzde 60 ihtimalle 1. sıradaki sonuca tıklayacak ve ilgili web sitesine ulaşacaktır. Bu sitede beğendiği bir parfümü seçip satın alacak ve ilgili siteye para kazandıracaktır. İşte arama motorlarında bu şekilde günde yüz binlerce arama yapılıyor ve insanlar websitelerine ulaşıyor. İlk paragrafta bahsettiğimiz gibi sitenizin arama motorlarında, işinizle alakalı kelimelerde üst sırada olması demek günde yüzbinlerce potansiyel müşterinin sitenize girmesi demektir ki dünyanın en işlek caddesinde mağazanız dahi olsa bu kadar müşteriye ulaşamazsınız. Bunu bilen bir çok kişi SEO'yu güçlü bir silah olarak görüp büyük önem vermektedirler. SEO Ne İşe Yarar? SEO’nun temel amacı, arama motorlarında web sitesini istenilen kelimelerde üst sıralarda çıkarmaya çalışmaktır. Bu şekilde tanıttığınız ürün veya hizmet ettiğiniz alan ile ilgilenen büyük bir kitleyi web sitenize çekmiş olursunuz. SEO Çalışması Arama motorlarında yükselmek için yapılan tüm çalışmalara SEO çalışması denir. SEO çalışması, web siteleri doğal yollarla ulaşamayacağı web popülerliğine, arama motorlarının doğal olarak göreceği yöntemleri kullanarak ulaştırılabilmeyi sağlar. SEO Nasıl Yapılır? SEO çalışmalarını site içi optimizasyon (On Page SEO) ve site dışı optimizasyon (Off Page SEO) olmak üzere 2 ana başlıkta inceleyebiliriz: Site İçi Optimizasyon (On Page SEO) Arama motorları ve kullanıcı deneyimi ön planda tutularak site içi sayfalarda yapılan bütün optimizasyon çalışmalarına site içi optimizasyon yani on page seo denir. Meta etiketlerinin düzenlenmesi, güncel web teknolojilerine uygun bir altyapı ve tasarım, mobil uyumluluk, sayfa açılış hızı, içerik kalitesi, url yapısı, görsel düzenlemeler ve site içi linklemeler temel düzeyde site içi optimizasyon çalışmalarından bazılarıdır. Site Dışı Optimizasyon (Off Page SEO) Sitenin arama motorlarında değer kazanmasını ve hedeflenen aramalarda üst sıralara çıkmasını sağlayacak çalışmaların, site dışında yapılan kısmıdır. Site dışı çalışmalarda ise en büyük payı “backlink” almaktadır. Farklı backlink tür ve teknikleri olmakla birlikte günümüzde popüler olarak önerilen ve kullanılan yöntemler; sosyal ağpaylaşımları, dizinlere kayıt olmak, tanıtım yazısı almak, sosyal imleme çalışmaları (bknz: BlogMark), bannerreklamlar vb… SEO Kriterleri Arama motorları sonuçları listelemek için gelişmiş bir algoritma kullanırlar ve bu algoritma bir çok kritere bakarak işlem yapar. Bilinen tüm SEO kriterleri şunlardır: Alan Adı Kriterleri: Alan Adı Yaşı: Matt Cutts bu video'da "Altı aylık ve bir yıllık iki domaini kıyasladığımızda, aslında aralarında çok da büyük bir fark olmadığını görürüz." diyor. Yani alan adı yaşını bir kriter olarak kullanıyorlar ancak çok da önemli bir kriter değil. Anahtar Kelimenin Alan Adında Yer Alması: Eskisi kadar etkisi olmasa da anahtar kelimenin alan adınızda yer alması hala bir kriter olarak görülüyor. Anahtar Kelimenin Alan Adının İlk Kelimesi Olması: Moz.com'un yayınladığı rapora göre anahtar kelimenin alan adının ilk kelimesi olması, anahtar kelimenin alan adının ortasında veya sonunda olmasından daha avantajlı. Alan Adı Tescil Uzunluğu: Değerli ve önem verilen sitelerin alan adlarının tescili uzun süreli ve peşin olarak yapılırken, güvenilir olmayan siteler nadiren bir yıldan uzun süreli tescil yapmaktadırlar. Bu yüzden alan adı tescil uzunluğu bir sitenin güvenirliği açısından bir kriter olarak görülmekte. Tam Eşleşen Alan Adı (Exact Match Domain): Anahtar kelimesi ile tam eşleşen alan adı size bir yükselme sağlayacaktır. Tabii site kaliteli bir siteyse. Whois Bilgileri Gizli Olmayan Alan Adı: Whois bilgileri gizli olmayan, yani public domain'ler whois privacykullanan alan adlarına göre bir adım öndedir. Whois privacy kullanmak "saklayacak bir şey" olduğunun bir göstergesi olabilir. Cezalı Alan Adı Sahibi: Daha önce spam yaptığı tespit edilen kişinin eğer varsa diğer sitelerini, arama motorları daha dikkatli takip edecektir. Ülke Uzantılı Alan Adı (TLD): Ülke uzantısına sahip bir alan adı (örn: com.tr, .de, co.uk) söz konusu olan ülkedeki arama sonuçlarında bir adım önde olacaktır. Ancak bu sitenin uluslararası aramalardaki sonuçları kısıtlanmış olur. SEO Sayfa Düzeyi Kriterleri: Başlık Etiketinde Anahtar Kelime Olması: Sayfa başlığınız (title etiketi) bir web sayfasının 2. en önemli içerik yeridir. Başlıkta ilgili anahtar kelimenin geçmesi güçlü bir sayfa içi seo sinyali gönderir. Anahtar Kelimeyle Başlayan Başlık Etiketi: Sayfa başlığının ilgili anahtar kelime ile başlaması, anahtar kelimenin sonda yer aldığı başlıklara göre daha iyi bir performans gösterdiği gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimenin Description Etiketinde Yer Alması: Description meta etiketinde yer alan anahtar kelime yine arama motorlarına sayfanın o anahtar kelime ile alakalı olduğu konusunda bilgi verir. Şu an için hala bir etkisi olup olmadığı tartışılıyor ancak eklemekte fayda var. Sayfa URL'sinde Geçen Anahtar Kelime: Anahtar kelimenin sayfanın URL adresinde geçmesi bu sayfanın konusu hakkında arama motorlarına sinyal göndermektedir. H1 Etiketinde Anahtar Kelimenin Geçmesi: H1 etiketleri bir tür ikinci başlık etiketleridir. Arama motorlarına sayfanın tam olarak ne ile alakalı olduğunu iletmektedirler. Anahtar Kelimenin Yazıda Sıkça Geçmesi: İlgili anahtar kelimenin içerikte diğer anahtar kelimelere göre daha fazla yer alıyor olması arama motorları tarafından bir ilgililik sinyali olarak görülür. Anahtar Kelimenin İlk 100 Kelimede Geçmesi: İlgili anahtar kelimenin içerikte ilk 100 kelimenin içerisinde geçmesi arama motorları tarafından sayfanın o anahtar kelime ile ilgili olduğu konusunda sinyal olarak algılanır. İçerik Uzunluğu: Uzun içerikler daha fazla bilgi barındırır. Bu da diğer kısa yazılara göre sizin sayfanızı daha fazla tercih edilir yapar. LSI Kelime Kullanımı: Yani içerikteki gizli anlamlı anahtar kelimeleri, arama motorlarının birden fazla anlamı olan kelimeleri süzmelerine yardımcı olur. Örneğin; apple hem bir teknoloji firmasıdır hem de meyve (elma) olarak kullanılabilir. Sayfa Yükleme Hızı: Arama motorları sayfa yükleme hızını bir kriter olarak kullanırlar. Sayfanız ne kadar hızlı yükleniyorsa kullanıcı o kadar iyi ve olumlu bir deneyim yaşayacaktır. Sayfa yükleme hızını buradaki araç ile test edebilir ve sayfanızı optimize edebilirsiniz. Yinelenen İçerik: Aynı sitede, benzer içeriklerin tekrar tekrar başka sayfalarda kullanılması arama motoru görünürlüğünü olumsuz biçimde etkiler. Detaylı bilgi için tıklayınız. Resim Optimizasyonu: Arama motorları sayfada kullanılan resimleri tanımak için dosya isimlerine, alt etiketlerine ve başlıklarına bakar. Bu kriterlere dikkat etmek arama motorlarının görsel arama sonuçlarında çıkmak için size önemli fayda sağlar. İçeriğin Güncel Tutulması: Google Caffeine güncellemesi ile güncel olan içerikler arama motorlarında daha üst sıralarda çıkmaktadır. Bu yüzden yeni yazılan içerikler veya güncel tutulan içerikler arama motorlarında üst sıralarda olmak için önemli bir kriterdir. H2, H3 Etiketlerindeki Anahtar Kelimeler: Anahtar kelimenin H2 ve H3 başlıklarında geçmesi az da olsa arama motorlarına bir ilgililik sinyali gönderir. Verilen Linklerin Kalitesi: İçerikte wikipedia gibi otorite sitelere de link verilmesi arama motorları gözünde güvenilirliği arttırmaktadır. Özgün İçerik: Sayfada yazılan içeriklerin özgün, yani kopyalanmamış olması önemli bir kriterdir. Eğer kopya bir içerik varsa o sayfa kopyalanan sayfadan daha üst sırada yer almayacaktır. Multimedya Kullanımı: Sayfa içerisinde alakalı olarak resim, video ve benzeri multimedya kullanımı o sayfanın kaliteli bir içeriğe sahip olduğu konusunda arama motorlarına sinyal verecektir. İç Link Kullanımı: Sayfa içerisinde diğer sayfalara alakalı iç link kullanımı, verilen linkteki sayfaların değerini arttıracaktır. Kırık Linkler: Bir sayfada çok fazla kırık link (çalışmayan veya sonrasında kapatılan sitelere verilen linkler), o sayfanın terk edildiği ve uzun süre güncellenmediği konusunda arama motorlarına olumsuz bir sinyal gönderir. HTML/W3C Hataları: Sayfada yer alacak çok fazla HTML hatası ve W3C hataları o sayfanın kötü kodlandığı veya düzgün çalışmayacağı konusunda arama motorlarına olumsuz sinyal gönderebilir. Bu yüzden sayfanın hatasız olarak çalışıyor olması önemlidir. SEO Site Düzeyi Kriterleri: İletişim Sayfası: Sitenizde bir iletişim sayfasının bulunması ve iletişim bilgilerinizin yer alması önemlidir ve arama motorları tarafından bir kalite sinyali olarak algılanır. Site Mimarisi: Güzel ve düzenli olarak tasarlanan bir site mimarisi arama motorlarına sitenizi indexlemesi için kolaylık sağlar. Site Haritası: Bir site haritanızın olması arama motorlarının tüm sayfalarınızı görmesini ve en hızlı biçimde indexlemesini sağlayacaktır. Kesintisiz Hizmet Vermek: Bakım ya da sunucu kaynaklı problemlerden dolayı sitenizin sık sık kapalı kalması sıralamanızı olumsuz yönde etkileyebilir. Sunucu/Hosting Lokasyonu: Sunucunuzun hizmeti verdiğiniz bölgede yer alması önemlidir. SSL Sertifikası: SSL sertifikasına sahip siteler diğer sitelere göre bir adım daha öndedir. Güvenliğe önem verip kullanıcılarını düşünen siteleri arama motorları daha üst sıralara taşır. Breadcrumb Kullanımı: Sitenizde breadcrumb navigasyon sistemini kullanmak kullanıcılarınıza sitenin neresinde olduğu konusunda bilgi verecek ve gezmelerini kolaylaştıracaktır. Mobil Optimizasyon: Mobil optimizasyon mobil aramalarda sitenizin üst sıralarda çıkması için çok önemli bir kriterdir. Mobile uygun optimize edilmemiş sayfalar arama sonuçlarında mobile uygun sayfaların altında yer alacaktır. Google Analytics ve Google Webmaster Tools Kullanımı: Google'ın webmasterlara özel bu iki aracını kullanmak sitenize olumlu etki yaratacaktır. Bu araçlar sayesinde google'a siteniz hakkında bilgi gönderebilir ve güvenilirlik puanınızı arttırabilirsiniz. Tabi eğer saklayacak bir şeyiniz yoksa :) Google Adsense Kullanımı: Bazı SEO uzmanlarına göre google'ın reklam servisi olan Adsense'i kullanan siteler arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkmaları için olumlu bir etki yarattığı yönündedir. Düz mantık baktığımızda Google'ın kendisine para kazandırdığı sayfaları üste alması lazım. Ancak tabi bu hiç etik olmazdı. SEO Backlink Kriterleri: Link Alınan Sitenin Yaşı: Yaşlı sitelerden alınan backlinkler yeni sitelerden alınan backlinklere göre daha değerlidir. Link Alınan Sitelerin Sayısı: Farklı sitelerden backlink almak en önemli sıralama kriterlerinden biridir. Bir siteden binlerce link almak yerine yüzlerce siteden birer link almak çok daha değerlidir. Farklı C-Class IP'lerden Link Almak: Link alınan sitelerin farklı c class ip'lere sahip olması önemli bir kriterdir. Edu ve Gov Sitelerden Link Almak: .edu ve .gov uzantılı sitelerden alınan linkler bir tık daha değerlidir. Rakip Sitelerden Link Almak: Arama motorunda aynı anahtar kelimede sıralamada olan başka sayfalardan link almak, o anahtar kelimede sayfanın üst sıraya çıkmasını sağlayacaktır. Link Alınan Sayfanın Sosyal Paylaşım Oranı: Link alınan sayfanın sosyal ağlarda çokça paylaşılmış olması o sayfadan alınan linki daha değerli yapar. Nofollow Link Almak: Rel etiketi ile nofollow olarak belirtilmiş linkler almak önemli ve değerlidir. Nofollow linklerin belli bir düzeyde olması doğal ve doğal olmayan link profillerinin saptanabilmesi için bir gösterge olabilir. Link Tiplerinin Çeşitliliği: Linklerinizin çok büyük oranda tek bir kaynak çeşidinden gelmesi (örneğin forumprofilleri, blog yorumları) webspam işareti olarak değerlendirilebilir. Çeşitli kaynaklardan gelen linkler doğal bir link profilinin oluşmasına yardımcı olacaktır. Benzer Sektördeki Siteden Alınan Link: Benzer sektörde olan bir siteden alınan link, alakasız bir siteden alınan linke göre çok daha değerlidir. Bu yüzden link alımı yaparken aynı kategoride olan bir siteden link almaya özen göstermeli. Alınan Linkin Alakalı İçerikten Gelmesi: Bir sayfadan aldığınız link'in, linki verilen sayfanın içeriği ile alakalı olması önemlidir. Örneğin parfüm kelimesinden link aldığınız sayfanın parfüm ile alakalı bir sayfa olması gerekir. Aksi taktirde daha az etki gösterecek ve hatta webspam olarakta algılanabilecektir. Link Alınan İçeriğin Kelime Sayısı: Link alınan içeriğin 1000 kelime üstü zengin bir içeriğe sahip olması daha az oranda kelime sayısına sahip içerikten alınan linke göre daha değerlidir. Ülke TLD'si İçeren Siteden Link Almak: Ülkelerin uzantılarına sahip sitelerden link almak (örn: com.tr, .de, .co.uk gibi) o ülkedeki sıralamada yükselmenizi sağlayabilir. Linkin Sayfadaki Yeri: Linkin sayfanın neresinde olduğu önemlidir. Genelikle sayfa içeriğine eklenmiş linkler sayfanın alt ya da yan tarafına eklenmiş linklerinden daha fazla etki sağlar. Otorite Sitelerden Alınan Linkler: Sektöründe otorite olmuş sitelerden alınan backlinkler diğer sitelerden alınan backlinklere göre çok daha değerlidir. Dizinlerden Link Almak: Dmoz, yahoo vb otorite dizin sitelerinden link almak artık eskisi kadar olmasada hala bir değeri vardır. Bir Sitenin Tüm Sayfalarından Link Almak: Bir sitenin tüm sayfalarından alınan linkler tek bir linkmiş gibi algılanmakta. SEO Kullanıcı Etkileşimi: Organik Tıklanma Oranı: Bir sitenin toplam aldığı organik hit o sitenin insan-odaklı, kullanıcı etkileşimli bir site olduğu konusunda arama motorlarına sinyal verecektir. Bir Anahtar Kelime Vasıtasıyla Alınan Organik Tık Oranı: Bir anahtar kelimeden gelen organik hitler o sayfanın ilgili anahtar kelimede yükselmesini sağlayacaktır. Siteye Hemen Girip Çıkma Oranı: Ziyaretçinin sayfada geçirdiği vakit önemlidir. Eğer ilgili sayfa bu kullanıcıya yarar sağlıyorsa daha uzun süre kalacaktır. İnsanların hemen girip çıktığı siteler genellikle çok iyi siteler değildirler. Direkt Gelen Trafik: Ziyaretçiler ilgili siteye direkt giriş sağlıyorlarsa (adres çubuğuna site ismini yazarak veya tarayıcı yer imlelerinden), o site diğer sitelerden daha yararlı ve değerlidir. Tekrar Eden Trafik: Ziyaretçiler ziyaret ettikleri sitelere tekrar tekrar giriş yapıyorlarsa, o site kaliteli ve yararlı bir sitedir. Ziyaretçilerin Sitede Geçirdikleri Ortalama Süre: Ziyaretçilerin sitenizde geçirdikleri ortalama süre önemlidir. Bu süre arama motorları tarafından bir kalite sinyali olarak değerlendirilmektedir. SEO Sosyal Medya Etkisi: Sayfanın Sosyal Ağlarda Sıkça Paylaşılması: İlgili sayfanın sosyal ağlarda sıkça paylaşılması o sayfanın popüler ve yararlı olduğunun göstergesidir. Tweet Sayısı: Sayfanın linkini içeren tweet'ler atmak arama motorları tarafından bir sosyal sinyal olarak değerlendirilmektedir. Facebook Paylaşımları ve Beğenileri: İlgili sayfanın facebookta paylaşılması ve bu paylaşımın çokça beğenilmesi güçlü bir sosyal sinyal olarak değerlendirilmektedir. Bu paylaşımı yapan kişinin otoriterliği de ayrıca önemlidir. Google+ Paylaşımları ve Google +1 Sayısı: İlgili sayfanın google+ sosyal ağında paylaşılması ve bu paylaşımı yapan kişilerin onaylanmış hesap olması google tarafından önemli bir sosyal sinyal olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca ilgili sayfanın veya bu paylaşımın +1'lenmesi bu sinyali güçlendirecektir. Pinterest Pinleri: Pinterest pek çok kamusal bilgi içeren çok popüler bir sosyal medya platformudur. Arama motorları Pinterest Pinlerini bir sosyal sinyal olarak değerlendirmektedir. SEO Marka Değeri: Marka İsmi ve Metni: Markalı ana metin basit ama güçlü bir sinyaldir. Markalı Aramalar: İnsanların direkt marka ismini geçirerek yaptığı aramalar arama motorları tarafından güçlü bir sinyal olarak değerlendirilmektedir. Google My Business Kaydı: Google My Business servisine kaydınızın yapılmış ve onaylanmış olması önemlidir. Detaylı bilgi için tıklayınız. Resmi Facebook Sayfası: Markanın resmi bir Facebook sayfasının olması ve gerçek kişiler tarafından çokça beğeniye sahip olması önemlidir. Resmi Twitter Sayfası: Markanın resmi bir Twitter sayfası ve çokça takipçisi olması yine o markanın kalitesini gösteren önemli bir sinyaldir. Resmi Linkedin Sayfası ve Çalışanları: Markanın resmi bir Linkedin sayfası olması ve çalışanlarınızın şirketinizde çalıştıklarını belirten Linkedin profilleri bir marka sinyalidir. RSS Üyeleriniz: RSS üyelerinizin çok ve gerçek kişilerden oluşması markanız açısından arama motorlarında olumlu bir etki bırakacaktır. Haber Sitelerinde Bahsedilmesi: Otorite haber sitelerinde markanızın bahsedilmesi marka kaliteniz açısından arama motorlarına bilgi verir. Gerçekten büyük markalar google news'e kayıtlı otorite haber sitelerinde devamlı kendilerinden bahsettirirler. Marka Adınızın Geçmesi: Link verilmeden bahsedilen markalar. Arama motorları link verilmeden isimlerinin geçmesini olumlu bir marka sinyali olarak görür. SEO SEO Terimleri SEO: Search Engine Optimization / Arama Motoru Optimizasyonu PR (PageRank): Google'ın sitelere 10 üzerinden verdiği puandır. Pagerank, 16 Nisan 2016 tarihi itibariyle artık tamamen kaldırılmış olup yerini RankBrain'e bırakmıştır. Backlink: Bir siteden aldığınız referans linkidir. Meta Tag: Sitenizi arama motoruna tanıtma amaçlı girilen kod parçasıdır. Index: Sitenizin arama motoru tarafından veritabanına kaydedilen her sayfasına index denir. Örneğin bir sitenin Google'daki index sayısını site:wmaraci.com şeklinde bir arama yaparak öğrenebiliriz. Robots.txt: Her web sitesinde olması gereken bir text dosyasıdır. Site ile aynı dizinde yer alması gerekir. Bu dosya ile arama motoru tarafından indexlenmesini istediğiniz veya istemediğiniz klasörleri belirleyebilirsiniz. Site Haritası (Site Map): Arama motorlarının, bir siteyi ziyaret ettiğinde kontrol ettiği dosyalardan biridir. Site haritasında siteye ait bütün sayfaların linkleri yer alır. Bu sayede site haritası ile arama motoru örümcekleri site içerisinde yönlendirilir. Bu açıdan sitemap arama motoru örümceklerinin işini kolaylaştıran bir rehberdir. Keyword Stuffing: Sitenize ait anahtar kelimelerin yüzlercesini anlamsız şekilde ardı ardına listelemedir. Amaç arama motorlarına o sayfanın istediğiniz anahtar kelime ile alakalı olduğunu göstermek ve üst sıralara taşımaktır. Title: Başlık anlamına gelen bu terim, sitenin başlığı veya herhangi bir içeriğin başlığı olarak kullanılmaktadır. Kaynak kod içerisindeki kullanımı şu şekildedir: WM Aracı H Etiketleri: Heading yani başlık etiketleridir. En önemli olan ana başlık H1, bir alt başlık H2 olmak üzere önem sırasına göre H3, H4, H5, H6 şeklinde kullanılır. Rel: Linklerin site ile olan alakasını belirleyen bir HTML etiketidir. Çok sayıda rel formatı bulunmasına rağmen en çok kullanılanları nofollow ve dofollow'dur. Nofollow: Arama motorları tarafından takip edilmesini istemediğimiz linkler için kullanabileceğimiz rel etiketi formattır. Dofollow: Arama motorları tarafından takip edilebilir linklerdir. Hiçbir rel etiketi kullanılmayan linkler varsayılan olarak dofollow'dur. Deindex: Google tarafından sitelere verilen en büyük cezalardan biridir. Google’da indexlenen bütün sayfaların silinmesi anlamına gelir. Anchor Text: Linkleme yapılan metnin kendisidir. Hacklink: Web sitelerinin hacklenerek site sahibinin izni ve haberi olmadan eklenen linklerdir. Bu tarz linkler genellikle kullanıcıya gösterilmez. Fakat sitenin kaynak kodunda yer alır. On-page: Sayfa içi anlamına gelir ve site içi düzenlemeleri ifade etmek için kullanılır. Off-page: Sayfa dışı anlamına gelir ve site dışı düzenlemeleri ifade etmek için kullanılır. Density: Yoğunluk anlamına gelen bu terim, bir sitedeki veya içerikteki anahtar kelime yoğunluğunu ifade etmek için kullanılır. SEO Teknikleri Her SEO uzmanı kendi SEO tekniklerini geliştirebildiği gibi standart haline gelmiş bazı teknikler mevcuttur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir: Sadece belirli anahtar kelimeleri hedeflemek yerine, daha geniş kapsamlı ve daha düşük aranma hacimli kelimeleri hedeflemek. Kullanıcı etkileşimini arttıracak, güncel web ve mobil teknolojilerine uygun bir tasarıma sahip olmak. Arama motorları için değil, kullanıcılarınız için ilgi çekici, paylaşılabilir içerik üretmek. Alakasız içeriklerden kaçınıp, hedef kitlenize odaklanmak. İçeriklerinizde video, görseller, infografikler, dokümanlar gibi zengin medya kaynakları kullanmak ve önemli kısımları ön plana çıkarmak. Tam eşleşen anahtar kelimeler yerine, çok çeşitli kelimelerden link almak Popüler sosyal ağları aktif olarak kullanmak. Local SEO (Yerel SEO) Google’ın kişiye özel ve bölgesel arama sonuçları listelemesiyle birlikte Local SEO (Bölgesel SEO) terimi ortaya çıkmıştır. Sadece bölgesel olarak yükseliş hedefleyen çalışmaların tamamına Local SEO ya da Yerel SEO denir. White Hat SEO Yasal ve etik olarak yapılan bütün SEO çalışmalarına White Hat SEO denir. Yukarıda yer verdiğimiz SEO Teknikleri’nin tamamı White Hat SEO’ya birer örnektir. Black Hat SEO Yasal olmayan veya etik dışı bütün SEO çalışmalarına Black Hat SEO denir. Hacklink gibi haksız yükselmeye, dolayısıyla haksız rekabete sebep olan bütün çalışmalar Black Hat SEO’ya örnek olarak verilebilir. Black Hat SEO yöntemleri kısa süreli başarı sağlar. Fakat bir devamlılık mümkün değildir. Kurumsal SEO Büyük şirketler için kurumsal kimliğin önemi büyüktür. Kurumsal kimliğin korunarak, projeye özel, daha kaliteli, kısa ve uzun dönem hedeflerin belirlendiği SEO çalışmalarına Kurumsal SEO denir. SEO Hizmeti Projenizin SEO çalışmalarını kendiniz yapabileceğiniz gibi farklı kişi veya firmalardan da bu konuda destek alabilirsiniz. Karşılıklı anlaşma sonucu satın aldığınız bu hizmete SEO hizmeti nedir. SEO Danışmanlığı SEO danışmanlığı, projenizin site içi ve site dışı optimizasyon çalışmaları kapsamında neler yapılması gerektiğine dair inceleyip, önerilerde bulunma hizmetidir. Bu hizmeti veren kişilere ise SEO danışmanı denir. SEO Uzmanı Bilinen bütün SEO kriterlerini analiz edip harmanlayarak kendi SEO taktiklerini geliştiren ve siteleri arama motorları tarafından daha anlaşılır hale getirmek için çalışmalar yapan veya yöneten kişilere SEO Uzmanı denir. SEO Öğrenme ve SEO Soruları Seo yapmayı öğrenmek için ve seo hakkında her türlü sorunuz için WM Aracı forumunu kullanabilirsiniz. SEO Dersleri: https://wmaraci.com/forum/arama-motoru-optimizasyonu.html SEO Analizi Nasıl Yapılır? Aşağıdaki araç ile araç ile web sitenizin seo analizini hızlı ve kolay bir biçimde yapabilir, arama motorlarındaki durumunu iyileştirebilirsiniz. Seo analiz aracı 50'den fazla seo kriterine bakarak sitenizin seo analizini yapmaktadır. Seo analiz sonuçlarında size verilen bilgiler ile hata ve eksikliklerinizi düzeltme fırsatı yakalayabilirsiniz.

By Unknown on 4 Mart 2017 Cumartesi | A comment?